Cégünkről

Társaságunk a kanadai Linamar Corporation vállalat magyarországi gyáregységeként Békés megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, melyet még ismertebbé tesz erőteljesen növekvő autóipari ágazata is.

Jelentősebb események a Linamar Hungary Zrt. történetében

 • 1948: Mezőgazdasági gépszerelő és javító tevékenység végzésére megalapítják az orosházi mezőgazdasági gépjavító telephelyet.
 • 1972: A gépjavító tevékenység mellett a kukorica-csőtörő adapter gyártás beindulásának kezdete.
 • 1985: Saját fejlesztésű csőtörő adapterek nyugat-európai piacra történő értékesítésének kezdete.
 • 1989: Megkezdődik a kukorica betakarító adapter észak-amerikai exportja. A folyamatos fejlesztés eredményeként az adapter piacvezető termékké válik.
 • 1990: Kombájn blokkok, ferdefelhordók és egyéb kombájn részegységek gyártásának kezdete.
 • 1991: A Társaság részvénytársasággá alakul.
 • 1992: A Linamar Corporation megvásárolja a MEZŐGÉP RT-t a magyarországi privatizációs program keretében.
 • 1993: MEZŐGÉP RT. a General Motors angliai leányvállalatától megvásárolt vákuumszivattyú összeszerelő sor üzembe helyezésével megkezdi autóipari tevékenységét. Új üzletágként autóipari összeszerelő tevékenység indul Orosházán az újonnan épült Linamar Products Division (LPD) üzemben.
 • 1994: A MEZŐGÉP RT. megvásárolja a békéscsabai mezőgazdasági gépgyárat, ami silókukorica betakarító adapterek, mezőgazdasági kések, pengék és komplett kaszák gyártásával foglalkozik.
 • 1995: Elkezdődik az autóipari alkatrészek házon belüli megmunkálása az összeszerelő sor részére. Az LPD Magyarországon elsőként megszerzi a Ford Q1 Preferred Quality Award minősítést.
 • 1996: Elkezdődik az olajszivattyú ház alkatrészek megmunkálása. Elkezdődik a komplett gabonavágó asztalok gyártása. Befejeződik a napraforgó vágóasztalok fejlesztése.
 • 1997: A MEZŐGÉP RT. részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsde jegyzett -B- kategóriájába.
 • 1998: A Társaság két új gyárral, az Orosháza Automotive Division-nal és a Precision Part Manufacturing Division-nal (PPM) bővül. Az Orosháza Automotive Division 1998. január 1-én alakul meg, autóipari termékek forgácsolására és egyéb precíziós megmunkálásra szakosodik. 
 • 1998. október 9-én a Társaság az angliai Newage International Ltd-vel kötött szerződésre alapozva Precision Part Manufacturing (PPM) néven egy új, 4.540 m2 alapterületű divíziót hoz létre békéscsabai telephelyén. A Linamar Products Division 1998 februárjában megkapja a Quality System (QS-9000) minősítést. Szerződéskötés automata sebesség váltó alkatrészek gyártására - GM CVT projekt.
 • 1999: Elkészül az LPD üzemcsarnokának 7.000 m2-es bővítése. Az Orosháza Agricultural Division épület beruházásának befejezése lehetőséget teremt arra, hogy az addig kis üzemekben folyó termelés összevontan, egy 12.800 m2-es gyártócsarnokban folytatódjon.
 • 2000: A Társaság két autóipari divíziója, a PPM és az Orosháza Automotive Division megszerzi a QS 9000-es minősítést.
 • 2001: Háromévi fejlesztési és tesztelési munka után befejeződnek a GM CVT projekt indításának előkészületei. Bevezetésre kerül az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer. Befejeződik az a 10 milliárd forintos beruházás sorozat, melynek köszönhetően a MEZŐGÉP RT. újabb 10 évre adómentességet élvez.
 • 2002: Két nagy autóipari projekt - GM CVT alkatrészek és turbó feltöltő házak - sorozatgyártása elindul. A Társaság két autóipari gyára megszerzi az ISO/TS 16949 minősítést. A Társaság költségracionalizálási szempontból összevonta, közös irányítás alá helyezte két mezőgépgyártó divízióját. A mezőgazdasági gépgyártó üzletág stratégiai célként határozza meg a sokkal szélesebb piacra történő építőipari gépek gyártását, hogy termék összetételének kibővítésével csökkentse a mezőgazdasági piac szezonális ingadozásaitól való függőségét. Ennek keretein belül indult el az emelőgép gyártás, valamint különböző építőipari és földmunkagépek részegységeinek gyártása a mezőgazdasági gépgyártó divízióban.
 • 2003: A Társaság 2003. július 8-án névváltoztatást hajtott végre, a Mezőgép névről áttért a Linamar Hungary névre. A Társaság a megnövekedett autóipari megrendelések teljesítése érdekében egy új üzemcsarnok építéséről döntött békéscsabai telephelyén. A beruházás, mely a PPM divízió bővítését jelenti, 2003 júliusában indult. Az 5.700 m2-es üzemcsarnok október végére, infrastruktúrája november közepére készült el, a hozzá tartozó 1.200 m2-es irodaépület műszaki átadása december elején történt meg.

KAPCSOLAT


KÖZPONTI IRODA

Linamar Hungary Zrt.

5900 HUNGARY - Orosháza, Csorvási út 27.

 Telefon: +36 68 514 600

 Fax: +36 68 514 690

 Email: linamarhungaryzrt@linamar.com

 Toborzás: cv@linamar.com

GPS: 46°34'44.4"N 20°41'30.3"E


TÁMOP